Çikolata Kim Sevmez Ki!

Çikolata, dünyanın en çok sevilen yiyeceklerinden birkaçı içindedir, ve tropik kakao ağacının çekirdeğinin tohumlarından üretilir. Çikolataya fıstık, fındık ve süt gibi tatlarla farklı lezzetler katılır. Çikolata besin değeri oldukça yüksek, bedeni geliştiren ve enerji depolayan bir besindir.

Türk Gıda Kodeksi’nde tanımı; Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder

Milattan önce, büyük bir olasılıkla Olmeclerden oluşan bir topluluk, Güney Amerika’da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın kakao ağacından bir meyve kopardığını görürler. Mayalar ilerleyen zamanla bu çekirdekleri nasıl kullamaları gerektiğini öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı  içecek yapmaya başlarlar. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içirmiş. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir meziyet sayılırdı. Mayalarda daha çoğunlukda kraliyet ailesi için uygun olduğu düşünülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda tüketebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu.

İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés’in , 16. yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları turda Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflerede sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlanışını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karışımından oluşturdukları bir içecektir. Aztek dilinde “ekşi, acı içki” anlamına gelen “xocoatl” adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak tüketiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli katarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere’de içecek yapılmak için katı çikolata satışı başladı. Böylece katı çikolata satan “çikolata evleri” bütün Avrupa’ya kısa sürede yayıldı. 1700’lü yıllarda İngilizler bu içecekleri sütlü üretimini gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927’de Feriköy’de kuruldu. Bugüne kadar ki bulunan en eski çikolataya 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: