Niğdenin Güzellikleri

Kapodokya bölgesinin en önemli noktalarından olan Niğde eserleri milli parkları ve en önemli turizm noktalarından.Gümüşler kasabası , kömürcü köyü , tyna su kemerleri ve kemerhisar kasabası görülmeye değer mekanlarından mutlaka gezip görülmesi gereken mekanlardan.Niğde ‘nin Alaadin camii, Hüdavent hatun türbesi , Gündoğdu türbesi ,Sungur bey camii ve türbesi ,Akmedrese ,kale ve saat kulesi ,Bedesten ,Göltepe -kestel höyüğü ,Göllüdağ hitit şehri Andaval kitabesi görülmeye değer mekenaların arasında yer alıyor.
Niğde , Kayseri ve Adana illeri arasında yer alıyor.Aladağ milli parkı görülmeye değer mekanlarından.Milli parkata yaban hayatı koruma bölgesi ayrılmış.Kamp alanıda ,mola alanları yürüyüş alanları ,bazınoktaları yayla gelişi gibi düzenlenmiştir. Çadırda konaklama imkanı var olup dağcılık ve dağ yürüyüşü yapmak içinde ideal mekanlardandır.Bolkar dağı dağ yürüyüşü ve kış sporları için oldukça idealdir.Bolkar dağıda tırmanma Darboğaz kasabası ve kasabanın 8 km kadar yukarısında başlamaktadır. 2003 yılında Avrupa müzesi olarak aday olmuş ve dereceye girmiş olan Niğde gezmeden dönülecek bir mekan değil.Selçuklulardan kalma eşsiz taş işçiliği sahip Alaaddin camii ve Taçlı Kadın başını görmeden Türkiye ‘nin dağcılıkta bir numarada alanları gezmeden dönülecek yer değil.Niğde ‘nin gazozu ve gülümseyen Meryem freskini görmeye değer.Patatesleri tatmadan ,dağları ,yaylaları gezmeden tarihi mekanları dolaşmak yaylanın soğuk doğal suyunu tatmaya değer.Niğde ‘nin mutfağı iç anadolu bölgesi çorbalardan , pancar çorbası , mangır çorbası ve mercimek büyüklüğünde hamurlarıda suda haşlayıp sonra üzerinde tereyağ biber kavrulmuş sosu ilave ederek servis yapılan ovma çorbası tatmak ayrı bir lezzet.Erişte pilavı kuskus pilavı ve bölgenin değişik yöresel pilav çeşitleri bulunmakta. Niğde ‘nin en bilindik yöresel yemeği kuşbaşı et ,sarımsak ve domates i biberden yapaılan Niğde tavası.Kendine özgü tatlıları höşmerim ,sarı burma ,helvalar ve köfteler baş sıradadır.Bu bölgedede hem görsel hem yöresel muftağıyla gezmeye değer lezzetlerini tatmaya…
Niğde geçimi tarımla sağlıyor.Anadolu ‘nun buğday ambarı sayılan 10 ilden biri Niğde.Kentin nufusunun %70 tarımla geçiniyor. Baklagiller ,patates ,arpa ,çavdar fasulya , nohut , sarımsak ,şeker panacarı en çok bu bölgede yetişiyor.Maden açısındanda en zengin bölge. Şeker pancarı fabrikası , çimento fabrikası ,bor, un fabrikası ,peynir ve tereyağ fabrikları bulunmakta.
Türkiye ‘nin %25 patates ihtiyacını Niğde karçılamakta.Her yıl binlerce yerli ve yabancı trustti karçılamakta ve roma havuzu , tyna su kemerleri ,çiftehan kaplıcaları ,hüdavent hatun türbesi ,kığılı camii ve daha saymakla bitmeyen bir çok doğal güzelliğe sahip bölge. Bu yılda binlerce yerli ve yabancı trusti karçılamayı beklemekte.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: